Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen in Vlaamse woningen. Vooral oudere gebouwen zonder of met een beschadigde waterkering lopen risico. Het grondvocht trekt via de fundering en muren langzaam omhoog. Dit proces – ook wel capillaire opstijging genoemd – kan op termijn grote schade aanrichten aan je woning én je gezondheid.

Hoe herken je opstijgend vocht?

Schimmelvorming door opstijgend vocht

De signalen van opstijgend vocht zijn meestal vrij herkenbaar, zeker aan de binnenzijde van de woning:

Wat zijn de oorzaken?

Opstijgend vocht ontstaat wanneer grondwater via de poriën van bakstenen en cement naar boven wordt gezogen. In moderne woningen voorkomt een horizontale waterkering dit, maar in oudere gebouwen (van voor 1950) ontbreekt deze vaak of is ze beschadigd. Ook foutieve renovaties waarbij de muurafwerking niet meer kan ademen, kunnen het probleem verergeren.

Voorbeeld van opstijgend vocht met schimmel op muur

De impact van opstijgend vocht gaat verder dan esthetische schade:

Calciumcarbidetest om vocht in muren vast te stellen

Het is belangrijk om zeker te zijn dat het effectief om opstijgend vocht gaat en niet om condensatie of doorslaand vocht. De calciumcarbidetest is de meest betrouwbare methode om dit te bepalen. Deze test meet het vochtgehalte diep in de muur en laat geen twijfel bestaan over de oorzaak.

De aanpak hangt af van de situatie, maar vaak wordt gekozen voor één van deze methodes:

Injecteren van muren tegen opstijgend vocht

Wil je geholpen worden door een professionele partij? Wij brengen je graag in contact met een ervaren specialist die jouw vochtprobleem op een correcte manier kan aanpakken.

Neem contact op